Εμμανουήλ (Μάνος) Τσαρδούλιας

Μεταδιδακτορικός ερευνητής ρομποτικής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τηλ: +30 2310 99 5922
Email: etsardou [at] eng [dot] auth [dot] gr

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην εξής προσωπική ιστοσελίδα.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα (SLAM, πλοήγηση, δημιουργία μονοπατιού, πλήρης εξερεύνηση και κάλυψη χώρου, συστήματα πολλαπλών ρομπότ)
  • Ρομποτικές αρχιτεκτονικές και μεσολογισμικά
  • Robot agnostic APIs & applications
  • Ρομποτική νέφους / Ρομποτική & IoT

Εκπαίδευση

2013 Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Τίτλος: “Ενοποιημένο σύστημα ενός ή πολλαπλών ρομπότ για την πλοήγηση και
εξερεύνηση σε αστικό περιβάλλον με σκοπό τον εντοπισμό ανθρώπινης ζωής
(USAR)”
2007 Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Τίτλος: “Ανάπτυξη συμπεριφορών κίνησης ρομπότ με εξελικτικές τεχνικές”

Currently occupied

2015 – Παρόν

Technical Leader της ομάδας R4A – Robotics 4 All (http://r4a.issel.ee.auth.gr/)

Η ομάδα ρομποτικής R4A έχει ως στόχο την παροχή αναβαθμισμένης λειτουργικότητας σε οποιοδήποτε ρομπότ, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Η ομάδα αποτελείται από ερευνητές του ΤΗΜΜΥ, ΑΠΘ, με εμπειρία σε ρομποτικά μεσολειτουργικά και προηγούμενη υπηρεσία στην ομάδα PANDORA robotics και το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα RAPP. Η καινοτομία της ομαδας είναι ο σχεδιασμός και δημιουργία μία αρχιτεκτονικής μεσολογισμικού, η οποία επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη ρομποτικών εφαρμογών, παρέχοντας συνδεσιμότητα με IoT συσκευές, όπως και με υπηρεσίες νέφους.

2008 – Παρόν

Technical Leader of PANDORA team (http://pandora.ee.auth.gr/)

Η PANDORA είναι μία ομάδα ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και IEEE branch. Στόχος της ομάδας είναι η κατασκευή αυτόνομων επίγειων οχημάτων τα οποία πρέπει να εισέλθουν σε έναν άγνωστο εκ των προτέρων χώρο, να τον χαρτογραφήσουν και να εντοπίσουν σημεία ζωής από πιθανούν επιζώντες. Η ομάδα έχει συμμετάσχει στους διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής RoboCup-Rescue στην Κίνα (Suzhou-2008, Hefei-2015), Αυστρία (Graz-2009), Τουρκία (Istanbul-2011) και Ολλανδία (Eindhoven 2013), κατακτώντας την 2 η θέση παγκοσμίως στους τελικούς της Αυτονομίας δύο φορές (2013 & 2015).

2015 –

Παρόν

Προσωρινό διδακτικό προσωπικό, ΤΗΜΜΥ, ΑΠΘ

  • 2015 – Παρόν: Νοήμονα και αυτόνομα συστήματα (Μεταπτυχιακό)
  • 2016 – 2017: Ευφυή συστήματα ρομπότ
  • 2007 – 2012: Συστήματα μικροϋπολογιστών (επικουρών)
  • 2007 – 2012: Μικροεπεξεργαστές και περιφερειακά (επικουρών)

Παλαιότερη εργασιακή εμπειρία

2013 – 2016

Ερευνητής ρομποτικής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RAPP, ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ, Θεσσαλονίκη (https://rapp-project.github.io/)

Το RAPP είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος FP7. Το πρόγραμμα RAPP παρέχει μία πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα προς υποστήριξη της δημιουργίας και διανομής ρομποτικών εφαρμογών, οι οποίες με την σειρά τους αναμένεται να αυξήσουν την χρηστικότητα της εκάστοτε ρομποτικής πλατφόρμας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει σε εφαρμογές σχετικές με ηλικιωμένους υπό τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης.

2010 – 2013

Ανάπτυξη της πλατφόρμας Εύδοξος, GRNET (ΕΔΕΤ), Αθήνα (http://eudoxus.gr/)

Η πλατφόρμα Εύδοξος (hp://eudoxus.gr) αναπτύχθηκε από την ΕΔΕΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδίας, Έρευνας και θρησκευμάτων. Συμμετείχα Ι) στην ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας σύνδεσης των Γραμματειών κάθε πανεπιστημιακής σχολής σε ένα ενοποιημένο σύστημα για την διαχείριση της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και ΙΙ) στην ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής για την αποπληρωμή των εκδοτικών οίκων ανάλογα με την διανομή κάθε συγγράμματος σε πανελλήνιο επίπεδο.

2008 – 2010

Διαχείριση, ανάπτυξη και υποστήριξη του προγράμματος ΣΕΔΔιΣ

Το ΣΕΔΔιΣ ήταν ένα διαδικτυακό σύστημα οργάνωσης της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις γραμματείες τμημάτων. Επιπροσθέτως υποστήριζε την επιλογή συγγραμμάτων από τους φοιτητές. Το ΣΕΔΔιΣ χρησιμοποιήθηκε στην πλειοψηφία των τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια αντικαταστάθηκε από το σύστημα Εύδοξος.

2007 – 2009

Διαχείριση του ιστοχώρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών eTHMMY

Το eTHMMY είναι μια πλατφόρμα λογισμικού ηλεκτρονικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του εθνικού προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ II, το eTHMMY ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2003, ολοκληρώθηκε το 2006 και συνεχίζει την λειτουργία του έως σήμερα. Τα καθήκοντά μου περιελάμβαναν την διαχείριση του ιστοτόπου, όπως και την υποστήριξη των χρηστών του.

Δημοσιεύσεις

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.